- « Previous Page
- 1
- …
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

You are Here :
Home » Aptitude » Time & Work » Page 5

A.

8 min

B.

2 min

C.

4 min

D.

6 min

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Workspace

A.

24

B.

12

C.

15

D.

30

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A.

48

B.

24

C.

36

D.

16

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

From the given data we can write that the total work is equivalent to 24×1624×16 Man-Days. Which in turn is equivalent to 32×2432×24 woman-Days.

Hence 1 Man-Day is equivalent to 2 Woman-Days.

Let xx be the number of additional men required for the last two days’ work

Total work = 24×1624×16

⇒ (16 Men +16 Women) × 12-Days +(16 Men +16 Women) × 2-Days

⇒ (16 Men + 16/2 men) × 2-Days men) × 12-Days +(16 Men + 16/2 men)× 2-Days

⇒ 24×16=24×12+(24+x)×2

⇒ x= **24.**

Workspace

A.

Rs 40, Rs 60 and Rs 260

B.

Rs 36, Rs 81 and Rs 243

C.

Rs 42, Rs 86 and Rs 232

D.

Rs 38, Rs 88 and Rs 234

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Assume there are 360 units of work (LCM of $40, 60$ and $12$).

Hence, A,B and C can do $4,9$ and $30$ units per day or together 43 units every 3 days.

So In 24 days, $43×8 = 344$ units of work is completed. In the next 2 days, 13 units are completed and on 27th day, C takes $(1/10)^{th}$ of a day to finish the rest.

So, A and B worked for 9 days each and have hence put in 36 and 81 units respectively, and the rest of the 243 units is put in by C.

The wages shall also be distributed in the same ratio as:

**Rs 36, Rs 81 and Rs 243.**

Workspace

39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?

A.

10

B.

13

C.

14

D.

15

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let’s calculate how much time it takes to repair the road if just 1 person were working on it.

5 hours a day for 12 days makes it 60 hours per person.

39 people working 60 hours each makes it 39×60=2340 hours in total.

Now we have 30 people working 6 hours a day

That means 30×6=180 hours are spent each day.

We need a total of 2340 hours. With 180 hours every day, that’s going to take 2340/180=13 days

Workspace

How many times will minute hand and hour hand opposite in one day?

A.

22

B.

23

C.

24

D.

25

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Starting at mignight, the hands line-up at *approximately *(to the nearest minute or so) the following times;

- 12:33
- 1:38
- 2:44
- 3:49
- 4:54
- 6:00
- 7:06
- 8:11
- 9:17
- 10:23
- 11:28

Then following midday, the pattern repeats until it’s midnight again – the hands line-up a total of 11 + 11 = 22 times.

Workspace

4 men and 5 boys can do a piece of work in 20 days while 5 men and 4 boys can do the same work in 16 days. In how many days can 4 men and 3 boys do the same work?

A.

10 days

B.

15 days

C.

20 days

D.

25 days

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Assume 1 man’s 1 day work = x & 1 boy’s 1 day work = y

From the given data, we can generate the equations as : 4x + 5y = 1/20 —(1) & 5x + 4y = 1/16 —(2)

By solving the simultaneous equations (1) & (2),

x = 1/ 80 & y = 0

Therefore, (4 men + 3 boys ) 1 day work = 4 x | 1 | + 3 x 0 = | 1 |

80 | 20 |

Thus, 4 men and 3 boys can finish the work in 20 days.

Workspace

Two painters ‘P_{1}‘ & ‘P_{2}‘ paint the bungalow in 3 days. If P_{1} alone can paint the bungalow in 12 days, in how many days can ‘P_{2}” alone complete the same paint work?

A.

4 days

B.

6 days

C.

9 days

D.

12 days

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

A can do a piece of work in 10 days, and B can do the same work in 20 days. With the help of C, they finished the work in 4 days. C can do the work in how many days, working alone?

A.

5 days

B.

10 days

C.

15 days

D.

20 days

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Their combined 4 day work = 4(1/10 + 1/15) = 12/20 = 3/5.

Remaining work = 1 – 3/5 = ⅖.

This means C did 2/5 work in 4 days, hence he can finish the complete work in 5/2 × 4 = 10 days.

Workspace

A, B, C, and D can do a piece of work in 20 days. If A and B can do it together in 50 days, and C alone in 60 days, find the time in which D alone can do it.

A.

120 days

B.

200 days

C.

150 days

D.

75 days

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

D alone will take 1/20 – 1/50 – 1/60 = 4/300 = 1/75

⇒ 75 days to complete the work.

Workspace

- « Previous Page
- 1
- …
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎