- 1
- 2
- 3
- 4
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

Raj can do a piece of work in 20 days. He started the work and left after some days, when 25% work was done. After it Abhijit joined and completed it working for 10 days. In how many days Raj and Abhijit can do the complete work, working together?

A.

10

B.

12

C.

6

D.

8

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

The correct answer is 8

Efficiency of Raj = 100 20 = 5%

Work completed by Raj = 25%

Rest work = 75%

Efficiency of Abhijit = 75 10 = 7.5%

Combined efficiency = 5 + 7.5 = 12.5%

They will complete the whole work by working together in,

= 100 12.5 = 8 days

Workspace

Working 5 hours a day, A can Complete a work in 8 days and working 6 hours a day, B can complete the same work in 10 days. Working 8 hours a day, they can jointly complete the work in

A.

3 days

B.

4.5 days

C.

4 days

D.

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

A and B together can complete a work in 3 days. They start together but after 2 days, B left the work. If the work is completed after two more days, B alone could do the work in

A.

10 days

B.

9 days

C.

6 days

D.

5 days

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

(A+B)’s one day’s % work = 100/3 = 33.3%

Work completed in 2 days = 66.6%

Remaining work = 33.4%;

One day’s % work of A = 33.4/2 = 16.7%;

One day’s work of B = 33.3 – 16.7 = 16.7%;

B alone can complete the work in,

= 100/16.7 = 6 days.

Workspace

Two pipes can fill an empty tank separately in 24 minutes and 40 minutes respectively and a third pipe can empty 30 gallons of water per minute. If all three pipes are open, empty tanks become full in one hour. The capacity of the tank (in gallons) is

A.

600 gallons

B.

500 gallons

C.

400 gallons

D.

800 gallons

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

An employee pays Rs. 26 for each day a worker and forfeits Rs. 7 for each day he idle. At the end of 56 days, if the worker got Rs. 829, for how many days did the worker remain idle

A.

13

B.

19

C.

15

D.

21

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Workspace

Two pipes can fill the cistern in 10hr and 12 hr respectively, while the third empty it in 20hr. If all pipes are opened simultaneously, then the cistern will be filled in

A.

7.5 hr

B.

8.5 hr

C.

10 hr

D.

8 hr

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

Arun is twice efficient as Bala and together they do the same work in as much time as Chitra and David together. If Chitra and David can complete the work in 20 and 30 days respectively, working alone, then in how many days A can complete the work individually?

A.

12 days

B.

30 days

C.

24 days

D.

18 days

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

1/x + 1/2x = 1/20 + 1/30

3/2x = 1/12

Number of days taken by Arun = 18 days

A + B = C + D

| | | |

Ratio of efficiency 10x + 5x 9x + 6x

|________| |_________|

15x 15x

Therefore , ratio of efficiency of A:C =10:9

Therefore, ratio of days taken by A:C = 9:10

Therefore, number of days taken by A = 18 days

Workspace

Ram decided to plough a farmland in 50 days. He employed 50 men in the beginning and 50 more after 35 days and completed the construction in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?

A.

10 days

B.

16 days

C.

15 days

D.

18 days

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Given that, 50 men employed for 35 days and 50 more men employed for 15 days so that the work could be finished in 50 days.

Thus, the total work=50*35+(50+50)15=3250

Suppose, it takes x days to the finish the whole work, if additional men were not employed.

So, we have an equation here.

50*x=3250

x=65 days

Therefore, it takes 15 days more than stipulated time.

Workspace

A and B can do a piece of work in 30 days, while B and C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when B and C leave. How many days more will A take to finish the work?

A.

18 days

B.

24 days

C.

30 days

D.

36 days

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

A and B can do a piece of work in 4 days, while C and D can do the same work in 12 days. In how many days will A, B, C and D do it together?

A.

4 days

B.

12 days

C.

2 days

D.

3 days

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

A, B, C and D will together take ¼ + 1/12 = 4/12 = 1/3 ⇒ 3 days to complete the work.

Workspace

A.

1800 litres

B.

2400 litres

C.

1200 litres

D.

1500 litres

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

In one minute, 1/20 + 1/30 = 1/12 of the tank can be filled.

The whole can be filled in 12 minutes.

Outlet tap is taking 12 minutes to empty half tank at the speed of 50 litres per minute.

Volume of half tank = 50 x 12 = 600 liters.

Full tank = 1200 liters.

Workspace

A contractor undertake to finish a certain work in 124 days and employed 120 men. After 64 days, he found that he had already done 2/3 of the work. How many men can be discharged so that the work may finish in time ?

A.

56

B.

64

C.

62

D.

58

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Days remaining 124 – 64 = 60 days

Remaining work = 1 – 2/3 = 1/3

Let men required men for working remaining days be ‘m’

So men required = (120 x 64)/2 = (m x 60)/1 => m = 64

Men discharge = 120 – 64 = 56 men.

Workspace

A.

20 days

B.

25 days

C.

35 days

D.

30 days

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Assume the total work to be 600 units. (LCM of all the numbers)

Then Sandeep’s 1 day work = 8 units.

All three’s 1 day work = 40 units.All work together in the first 2 days

Work done in the first 2 days = 40 × 2 = 80 units

Sandeep alone works during the last 40 days

Work done in the last 40 days = 40 × 8 = 320 units

Remaining work = 600 – (320 + 80) = 200 units

This work is done by pradeep and sandeep in 10 days.

Pradeep and Sandeep together’s 1 day work = 20 units

Sekar’s 1 day work = All three 1 day work – Pradeep and Sandeep together’s 1 day work = 40 units – 20 units = 20 units

Sekar can do the work of 600 units in 30 days.

Workspace

A.

24 days

B.

35 days

C.

32 days

D.

22 days

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

30 workers work in pairs, with no same pair of workers working together twice

29[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] + 6[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] = 1

[1/w1 + 1/w2 ….. + 1/w30] = 1/35

35 days.

Workspace

A.

5 days

B.

8 days

C.

3 days

D.

7 days

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Workspace

It takes 6 workers a total of 10 hours to assemble a computer, with each working at the same rate. If six workers start at 9.00 am, and one worker per hour is added beginning at 3.00 pm, at what time will the computer assembled?

A.

7.00 PM

B.

4.00 PM

C.

5.00 PM

D.

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

–> 6 workers complete some work in 10 hours.

–> 1 worker completes the same work in 60 hours.

–> Let the total work be equivalent to 60 man-hours.

–> From 9.00 am to 3.00 pm, all 6 workers work together for 6 hours.

–> Amount of work done by 6 workers in 6 hours is 6 * 6 = 36 man-hours

–> From 3.00 pm to 4.00 pm, 7 man-hours of work will be done.

–> From 4.00 pm to 5.00 pm, 8 man-hours of work will be done.

–> From 5.00 pm to 6.00 pm, 9 man-hours of work will be done.

–> Thus, total amount of work done up to 6.00 pm is 36 + 7 + 8 + 9 = 60 man-hours

–> Thus, the computer will be assembled at 6.00 pm.

Workspace

A.

15

B.

20

C.

25

D.

30

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Combined efficiency of all the three boats = 60 passenger/trip

Now, consider option(a)

15 trips and 150 passengers means efficiency of B1 = 10 passenger/trip

which means in carrying 50 passengers B1 must has taken 5 trips. So the rest trips equal to 5 (10-5 = 5) in which B2 and B3 together carried remaining 250 (300 – 50 = 250) Passengers.

Therefore the efficiency of B2 and B3 = 250/5 = 50 passenger/trip

Since, the combined efficiency of B1, B2 and B3 is 60. Which is same as given in the first statement hence option(a) is correct.

Workspace

A.

21 4/9 Days

B.

21 5/6 Days

C.

21 7/8 Days

D.

21 Days

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

First day = 1/30

Second day = 1/30+1/45

Third day = 1/30+1/60

3 days work = 3/30+1/45+1/60 = 25/180

3*7 = 21 days work = 175/180

Now 1/36 work is left which can be completed by A alone

1/36*30 = 5/6

21+5/6 = 21 5/6 Days

Workspace

A and B can do a piece of work in 40 days, B and C can do it in 120 days. If B alone can do it in 180 days, in how many days will A and C do it together?

A.

40

B.

45

C.

43

D.

42

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

A + B takes 40 days. B alone takes 180 days.

∴ A will take 1/40 – 1/180 = 7/360 ⇒ 360/7 days.

B + C takes 120 days.

∴ C alone will take 1/120 – 1/180 = 1/360 i.e. 360 days.

∴ A & C together will take 7/360 + 1/360= 8/360

⇒ 360/8 = 45 days to complete the work.

Workspace

A, B and C can do a piece of work in 24 days, 30 days and 40 days respectively. They began the work together but C left 4 days before the completion of the work. In how many days was the work completed?

A.

10

B.

11

C.

12

D.

13

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

One day’s work of A, B and C = (1/24 + 1/30 + 1/40) = 1/10.

C leaves 4 days before completion of the work, which means only A and B work during the last 4 days.

Work done by A and B together in the last 4 days = 4 (1/24 + 1/30) = 3/10.

Remaining Work = 7/10, which was done by A,B and C in the initial number of days.

Number of days required for this initial work = 7 days.

Thus, the total numbers of days required = 4 + 7 = 11 days.

Workspace

Vijay can complete a work in 20 days, what percentage of the work would be completed in 6 days?

A.

30%

B.

40%

C.

50%

D.

60%

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

**Given**Vijay can complete a work in 20 days

percentage of work would be completed in 6 days = ( 6 / 20 ) * 100=30%

Workspace

A.

18

B.

15

C.

22

D.

Data inadequate

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

One man’s one day’s work = 1/48

One woman’s one day’s work = 1/60

6 men’s 2 day’s work = ((6/48) x 2) = 1/4

Remaining work = 3/4

Now, 1/60 work s done in 1 day by 1 woman.

Thus, 3/4 work will be done in 3 days by (60 x (3/4) x (1/3)) = 15 women.

Workspace

Rajesh alone can do a piece of work in 6 days and Ramesh alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of Suresh, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to Suresh?

A.

400

B.

700

C.

500

D.

275

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

- 1
- 2
- 3
- 4
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎