- 1
- 2
- 3
- 4
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

Two buses start from a bus terminal with a speed of 20 km/h at interval of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at interval of 8 minutes?

A.

5 km/h

B.

C.

4 km/h

D.

3 km/h

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let Speed of the man is x kmph.

Distance covered in 10 minutes at 20 kmph = distance covered in 8 minutes at (20 + x) kmph.

Or,

20×1060=860×(20+x)20×1060=860×(20+x)

Or, 200 = 160 + 8x

Or, 8x = 40

Hence, x = 5 kmph.

**Detailed Explanation:**

A _____________M_______________B

A = Bus Terminal.

B = Let meeting point of first bus and the man and this distance is covered by Bus in 10 minutes. I.e. Distance A to be is covered first bus in 10 min. As AB distance can be covered by second bus in 10 minutes as well.

Distance Covered by Bus in 10 min = AB = 2060×102060×10

= 103103 km.

Now, M is the Meeting Point of Second Bus with Man. Man covered distance B to M in 8 minutes.

Now, Relative distance of both Man and Bus will be same as both are traveling in opposite direction of each other. Let Speed of the man = x kmph.

Relative speed = 20 + x

To meet at Point M, bus and Man has covered the distance (AB) in 8 minutes with relative speed. And Same AB distance is covered by bus in 10 minutes. Thus, Distance covered in 8 minutes with relative speed (20 + x) kmph = distance covered by bus in 10 minuted with speed 20 kmph

Workspace

A train Express A leaves Delhi at 5 a.m and reaches Mumbai at 9 a.m.Another train Express B leaves Mumbai at 7 a.m and reaches Delhi at 10.30 a.m.At what time do they cross each other after 7 a.m ?

A.

50m

B.

52m

C.

56m

D.

54m

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Speed of Express A = x/4kmph

Speed of Express B = 2x/7kmph =>(t=3.30 = 3(1/2) = 7/2)

Trains will meet T hours after 7 a.m

(x/4)(y+2) + (2x/7)y = x

(y+2)/4 + (2y/7) = 1

(7y+14+8y)/28 = 1

15y = 28-14

Y =(14/15)×60 = 56 min

Workspace

A.

9

B.

6

C.

7

D.

8

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

The second car overtake the first car in x hours

Distance covered by the first car in x hours = Distance covered by the second car in x hours

10x = x/2[2a + (x-1)d]

10x = x/2[2*8 + (x-1)1/2]

x = 40 -31 = 9

Workspace

A.

1

B.

2

C.

3

D.

4

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

First person speed = 25 m/s * 18/5 = 90 kmph

Second person speed = 35 m/s * 18/5 = 126 kmph

First person covers 90 * 10 = 900km

900/450 = 2

Workspace

A thief is spotted by a policeman from a distance of 200 metre. When the policeman starts chasing , the thief also starts running. If the speed of the thief be 16kmph and that of policeman be 20kmph, how far the thief will have run before he is overtaken?

A.

750 m

B.

650 m

C.

700 m

D.

800 m

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

d = 200 m, a = 16kmph = 40/9 m/s, b = 20kmph = 50/9 m/s

Required Distance D = d*(a/b-a)b= 200*(40/9/10/9) = 800m

Workspace

Mr.Kavin walks at 4/5 of his normal speed and takes 60 minutes more than the usual time. What will be the new time taken by Mr. Kavin?

A.

300 minutes

B.

220 minutes

C.

235 minutes

D.

260 minutes

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

4/5 of speed = 5/4 of original time

5/4 of original time = original time + 60 minutes;

1/4 of original time = 60 minutes;

Thus, original time = 60*4 = 240 minutes = 240 + 60 = 300 minutes

Workspace

A bus leaves the stop 30 minutes before the scheduled time. The driver decreases its speed by 30km/hr. At the next bus stop 180 km away, the bus reached on time. Find the original speed of the bus?

A.

130km/hr

B.

120km/hr

C.

140km/hr

D.

None of these

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Distance = 180km, actual speed = x and actual time = t

180 = x*t

180 = (x – 30)*(t +1/2)

Solve both equation, we will get x = 120km/hr

Workspace

A train 300 metres long is running at a speed of 90 km/hr. How many seconds will it take to cross a 200 metres long train running in the same direction at a speed of 60 km/hr?

A.

70 sec

B.

** **50 sec

C.

60 sec

D.

None of these

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A.

3560 sec

B.

3600 sec

C.

3576 sec

D.

can’t be determined

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A fast train takes 3 hours less than the slow train for a journey of 600km. If the speed of the slow train is 10km/hr less than the fast train the speed of the slow train is

A.

30km/hr

B.

35km/hr

C.

40km/hr

D.

45km/hr

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A truck covers a distance of 376 km at a certain speed in 8 hours. How much time would a car take at an average speed which is 18 kmph more than that of the speed of the truck to cover a distance which is 14 km more than that travelled by the truck?

A.

6 hours8 hours

B.

8 hours

C.

4 hours

D.

5 hours

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Speed of the truck = Distance/time

= 376/8 = 47 kmph

Now, speed of car = (speed of truck + 18) kmph

= (47 + 18) = 65 kmph

Distance travelled by car = 376 + 14 = 390 km

Time taken by car = Distance/Speed

= 390/65

= 6 hours

Workspace

In a kilometer race, A beats B by 100 meters. B beats C by 100 meters. By how much meters does A beat C in the same race?

A.

200 meters

B.

180 meters

C.

190 meters

D.

210 meters

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

⇒ While A covers 1000 meters, B can cover 900 meters

⇒ While B covers 1000 meters, C can cover 900 meters

⇒ Lets assume that all three of them are running same race. So when B runs 900 meters, C can run 900 × 9/10 =810

⇒ So A can beat C by 190 meters

Workspace

If one student walk from his house to school at 5 km/ph, he late by 30 minutes. However, if he walks at 6 km/ph, he is late by 5 minutes only. The distance of his school from his house is……

A.

2.5 km

B.

3.6 km

C.

5.5 km

D.

12.5 km

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Workspace

A.

4

B.

6

C.

8

D.

10

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Amy can travel clockwise or anticlockwise on the diagram.

Clockwise, she has no choice of route from A to B, a choice of one out of two routes from B to C, and a choice of one out of two routes from C back to A. This gives four possible routes.

Similarly, anticlockwise she has four different routes.

Total routes = 8

Workspace

A.

15 km/hr

B.

20 km/hr

C.

D.

30 km/hr

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the second racer takes ‘x’ hr with speed S_{2}

and the first racer takes [x – (5/6)] hr with speed S_{1}

Given, Total distance = 50 km

Then, S_{1} = 50/[x – (5/6)]

S_{2} = 50/x

Total speed = S_{1} + S_{2}

= {50/[x – (5/6)]} + [50/x]

= 50 {1/[x – (5/6)] + [1/x]}

= 50 {x + [x – (5/6)] / [x – (5/6)]x}

= 50 {[2x – (5/6)] / [x^{2} – (5x/6)]}

= 50 {[(12x – 5)/6] / [(6x^{2} – 5x)/6]}

= 50 {[12x – 5] / [6x^{2} – 5x]}

As they cross each other in 1hr,

Now, Time = Distance/ Total Speed

—> 1 = 50 / (50 {[12x – 5] / [6x^{2} – 5x]})

—> 1 = 1 / {[12x – 5] / [6x^{2} – 5x]}

—> 1 = [6x^{2} – 5x] / [12x – 5]

—> [12x – 5] = [6x^{2} – 5x]

—> 6x^{2} – 5x – 12x + 5 = 0

—> 6x^{2} – 17x + 5 = 0

—> 6x^{2} – 15x – 2x + 5 = 0

—> 3x(2x – 5) – 1(2x – 5) = 0

—> (2x – 5) (3x – 1) = 0

—> x = 5/2, 1/3

[Neglecting x = 1/3]

Now, We have to find the speed of the slower racer ie., second racer.

Put x = 5/2 in S_{2}, we get

S_{2} = 50/(5/2)

= (50 * 2) / 5

= 20 km/hr

Thus, the speed of the slower racer = 20 km/hr.

Workspace

Sravan drove from home to a neighboring town at the speed of 50 km/h and on his returning journey, he drove at the speed of 45 km/h and also took an hour longer to reach home. What distance did he cover?

A.

350 kms

B.

450 kms

C.

700 kms

D.

900 kms

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let the distance he covered each way = d kms

According to the question,

d/45 – d/50 = 1

=> d = 450 kms.

Hence, the total distance he covered in his way = d + d = 2 d = 2 x 450 = 900 kms.

Workspace

Jennifer travels first 4 hours of her journey at a speed of 80 miles/hr and the remaining distance in 6 hours at a speed of 30 miles/hr. What is her average speed in miles/hr?

A.

50 miles / hr

B.

60 miles / hr

C.

75 miles / hr

D.

92 miles / hr

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

A man leaves a point P at 6 a.m. and reaches the point Q at 10 a.m. another man leaves the point give at 8 a.m. and reaches the point P at 12 noon. At what time do they meet?

A.

8 a.m.

B.

8.30 a.m

C.

9 a.m.

D.

9.30 a.m.

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

let total distance is 2s

first person takes 4hr to cover the distance

then speed= 2s/4= s/2 km/hr

second person also takes 4hr to cover the distance

then speed= 2s/4= s/2 km/hr

so their speeds are same

when second person starts the journey while first person completes the half of the total journey

so next 1hr they met each other

8+1=9a.m

Workspace

A.

30 km/h

B.

48 km/h

C.

42 km/h

D.

35 km/h

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

An aeroplane flying 1000 km covers the first 200 km at the rate of 200 km/hr, the second 200 km at 400 km/hr, the third 200 km at 600 km / hr & last 200 km at the rate of 800 km/hr. Determine the average speed of the aeroplane?

A.

250 km/hr

B.

300 km/hr

C.

480 km/hr

D.

600 km/hr

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

Two girls move in opposite directions, one from A to B and other from B to A. The girl from A reaches the destination in 16 hrs and girl from B reaches her destination in 25 hrs, after having met. If former’s speed is 25 km/hr, what will be the speed of latter?

A.

10 km/hr

B.

12 km/hr

C.

16 km/hr

D.

20 km/hr

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Workspace

Ramesh says, “Driving at an average speed of 60 kmph, I reach office 10 minutes early. However, if I drive at a speed 10 kmph lesser than the earlier, I get late by half an hour”. Find the distance between Ramesh’s office and home.

A.

60 km

B.

200 km

C.

90 km

D.

100 km

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let distance be D

With speed 50km/hr (10 kmph less than the earlier 60 kmph), he is 30 minutes late

With speed 60 km/hr he is 10 minutes early

Difference between two times = 30+10 = 40min = [40 / 60]hours.

Note: Difference between two given times can also be easily measured or checked by looking at a watch or imagining a watch.

D = S x T

==> T = D / S (or) S = D / T

Also, time = T = D / S

==> [ (D / 50) – (D / 60) ] = [ 40 / 60 ]

==> [ 60D – 50D / 3000] (L.C.M) = [ 40 / 60 ]

==> [10D / 3000] = [ 40 / 60 ]

==> D = 200 km.

Workspace

A man goes to his office from his house at a speed of 3 km/hr and returns at a speed of 2 km/hr. If he takes 5 hours in going and coming, what is the distance between his house and office?

A.

3 km

B.

5km

C.

6 km

D.

4 km

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is: |

A.

100 kmph

B.

110 kmph

C.

120 kmph

D.

130 kmph

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

A.

2 : 3

B.

3 : 2

C.

3 : 4

D.

4 : 3

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

An express train travelled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point?

A.

6 hrs 27 min

B.

6 hrs 24 min

C.

6 hrs 21 min

D.

6 hrs 30 min

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Time taken to cover 600 km = (600/100)hrs =6 hrs.

Number of stoppages = 600/75 – 1 =7.

Total Time of stoppages= (3 x 7)min=21 min.

Hence, total time taken=6 hrs 21 min.

Workspace

A car covers 4 successive 3km stretches at speed of 10kmph, 20kmph, 30kmph & 60kmph resp. Its average speed is?

A.

20kmph.

B.

30kmph.

C.

25kmph.

D.

27kmph.

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Average speed = total distance / total time

total distance = 4 * 3 = 12 km

total time = `3/10 + 3/20 + 3/30 + 3/60`

= `36/60` hr

speed =`12/(36 / 60)` = 20 kmph

Workspace

- 1
- 2
- 3
- 4
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎