- « Previous Page
- 1
- …
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- …
- 9
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

The simple interest on a sum of money will be Rs. 600 after 10 years. If the principal is trabled after 5 years which will be the total interest at the end of the tenth year?

A.

Rs. 600

B.

Rs. 900

C.

Rs. 1200

D.

data inadequate

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Sum = Rs.x.

S.I = Rs. 600

Time = 10 years

Rate =

= (6000/x)% per annum.

S.I on Rs. X for 1^{st} five years

= Rs. (x X 6000/x X 5 X 1/100) = Rs. 900

Total interest = Rs. (300+900) = Rs. 1200

Workspace

Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest if the interest rate is increased by 3 %, it would amount to how much?

A.

Rs. 1056 Rs. 1112

B.

Rs. 1112

C.

Rs. 1182

D.

Rs. 992

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Principal = Rs. 800

S.I = Rs (920-800) = Rs.120 and Time = 3 years

Original rate = = 5 %

New Rate = 8 %

S.I = Rs. = Rs. 192.

Amount = Rs. 992

Workspace

A.

Rs. 5000

B.

Rs. 6500

C.

Rs. 8000

D.

Cannot be determined

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let x, y and z be the amount invested in schemes A, B and C respectively. Then,

(x * 10 * 1)/100 + (y * 12 * 1)/100 + (z * 15 * 1)/100 = 3200

10x + 12y + 15z = 320000

Now, z = 240% of y = 12/5 y

And, z = 150% of x = 3/2 x

x = 2/3 z = ( 2/3 * 12/5) y = 8/5 y

16y + 12y + 36y = 320000

y = 5000

Sum invested in scheme B = Rs. 5000.

Workspace

The difference between the simple interest received from two different sources on Rs. 1500 for 3 years is Rs. 13.50. The difference between their rates of interest is?

A.

0.1%

B.

0.2%

C.

0.3%

D.

0.4%

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

(1500 * R_{1} * 3)/100 – (1500 * R_{2} * 3)/100 = 13.50 4500(R_{1} – R_{2}) = 1350

R_{1} – R_{2} = 0.3%

Workspace

A lends Rs. 2500 to B and a certain to C at the same time at 7% p.a. simple interest. If after 4 years, A altogether receives Rs. 1120 as interest from B and C, then the sum lent to C is?

A.

Rs. 700

B.

Rs. 1500

C.

Rs. 4000

D.

Rs. 6500

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the sum lent to C be Rs. x. Then,

(2500 * 7 * 4) / 100 + (x * 7 * 4) / 100 = 1120

7/25 x = (1120 – 700) => x = 1500

Workspace

A sum of money lent out at S.I. amounts to Rs. 720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. The sum is?

A.

Rs. 500

B.

Rs. 600

C.

Rs. 700

D.

Rs. 710

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

S.I for 5 years = (1020 – 720) = Rs. 300.

S.I. for 2 years = 300/5 * 2 = Rs. 120.

Principal = (720 – 120) = Rs. 600.

Workspace

Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at a rate of S.I. If the rate of interest is increased by 4%, what amount will Rs. 800 become in 3 years?

A.

Rs. 1020.80

B.

Rs. 1025

C.

Rs. 1052

D.

Rs. 1052

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

S.I. = (956 – 800) = Rs. 156.

Rate = (100 * 156) / (800 * 3) = 6 1/2 %

Now rate = (6 1/2 + 4) = 10 1/2 %

New S.I. = (800 * 21/2 * 3/100) = Rs. 252

New amount = (800 + 252) = Rs. 1052.

Workspace

A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. S.I. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was?

A.

Rs. 2000

B.

Rs. 10000

C.

Rs. 15000

D.

Rs. 20000

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Principal = (100 * 5400) / (12 * 3) = Rs. 15000

Workspace

A.

Rs.3,870

B.

Rs.5,355

C.

Rs.3,855

D.

Rs.3600

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the sum lent by Manoj to Ramu be Rs.P.

Amount gained by Manoj = P. 3.9 /100 = 3450.3.6/100 = Rs.824.85

27P = 62100 = 82485

P = (82485 + 62100)/27 = 3055 + 2300 = Rs.5355

Workspace

A certain sum becomes four times itself at simple interest in eight years. In how many years does it become ten times itself?

A.

21

B.

25

C.

23

D.

24

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let the sum be Rs. x, then it becomes Rs. 4x in eight years Rs. 3x is the interest on x for eight years.

R = (100 * 3x)/(x * 8) = 300/8 %

If the sum becomes ten times itself, then interest is 9x.

The required time period = (100 * 9x)/(x * 300/8) = (100 * 9x * 8)/(x * 300) = 24 years.

Workspace

If A lends Rs.3500 to B at 10% per annum and B lends the same sum to C at 11.5% per annum then the gain of B in a period of 3 years is

A.

Rs.107.50

B.

Rs.115.50

C.

Rs.157.50

D.

Rs.177.50

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

(3500*1.5*3)/100 => 157.50

Workspace

- « Previous Page
- 1
- …
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- …
- 9
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎