A Learning Portal from Recruitment India

Arun bought a computer with 15 % discount on the labelled price. He sold the computer for Rs. 2880 with 20 % profit on the labelled price. At what price did he buy the computer?

A.

Rs. 3000

B.

Rs. 2080

C.

Rs. 2040

D.

Rs. 2000

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

If a seller reduces the selling price of an item from Rs. 400 to Rs. 380 , his loss increases by 2 % . What is the cost price of the item?

A.

Rs. 1000

B.

Rs. 800

C.

Rs. 1200

D.

Rs. 1100

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

2% of the cost price =400−380=20

cost price =20×50=1000

Workspace

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. What is his profit percentage?

A.

6%

B.

5%

C.

4%

D.

7%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

Gain =(80/1600*100) % = 5%

Workspace

Murali purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. Find out his profit percentage.

A.

3.5%

B.

5.6%

C.

4.1%

D.

3.4%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Given, 1dz=Rs 375

Therefore, 20 dz= 20 * 375= Rs 7500———(CP)

Now, each toy is sold for Rs 33

1 dz = 12 toys

Then, 20 dz= 20*12=240 toys

So, total SP, 240*33= Rs 7920————–(SP)

Now, Profit % (P%)= [P/CP] *100

[(SP-CP)/CP] *100

[(7920-7500)/7500] *100

(420/100)*100

=5.6% profit

Read more on Brainly.in – https://brainly.in/question/100892#readmore

Workspace

An article is sold at a loss of 10%. Had it been sold for Rs. 9 more, there would have been a gain of 25/2% on it. The cost price of the article is :

A.

Rs. 40

B.

Rs. 45

C.

Rs. 50

D.

Rs. 35

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let the cost price of the article = Rs. x

S.P. at 10% loss = Rs 0.9x

According to question if it is sold by Rs 9 more there will be gain of 25/2 %

Workspace

If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%, what should be its selling price in order to earn a profit of 11%?

A.

Rs. 222.50

B.

Rs. 267

C.

Rs. 222

D.

Rs. 220

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

The article is sold at 11% loss.

89% of CP = Rs. 178

=> CP = (178 x 100)/89 = Rs. 200

To gain 11%, S.P. = 111% of Rs. 200 = 111/100 x 200 = Rs. 222

Workspace

A car worth Rs. 1,50,000 was sold by X to Y at 5% profit. Y sold the car back to X at 2% loss. In the entire transaction.

A.

X gained Rs. 4,350

B.

Y lost Rs. 4,350

C.

X gained Rs. 3,150

D.

X lost Rs. 3,150

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

A.

15

B.

16

C.

18

D.

25

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let C.P. of each article be Re. 1 C.P. of *x* articles = Rs. *x*.

S.P. of *x* articles = Rs. 20.

Profit = Rs. (20 – *x*).

20 – x |
x 100 = 25 | |||

x |

2000 – 100*x* = 25*x*

125*x* = 2000

*x* = 16.

Workspace

At what profit percent must an article be sold so that by selling at half the price, there may be a loss of 30%?

A.

42%

B.

40%

C.

36%

D.

25%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the CP of the article be Rs 100

By selling it at half of its SP , the loss is 30% i.e half of the selling price should be Rs 70

So the Actual SP will be Rs 70 x 2 = Rs 140

Hence the profit is Rs 40 i.e 40%

Workspace

Samarth bought 80 baskets of mangoes at Rs. 80 per basket. Additional expenses were, Rs. 300 for transportation and Rs. 150 for preservation. What would be selling price per basket, if a profit of 10% is expected?

A.

Rs. 182.38

B.

Rs. 94.2

C.

Rs. 208.38

D.

None of these

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Cost of mangoes = 80 X 80 = Rs. 6400

Total expenditure = 6400 + 300 + 150 = Rs. 6850

Cost per basket for 10% profit corresponds to = (110/100)*(6850/80) = Rs. 94.2

Workspace

A.

Rs. 3000 and Rs1000

B.

Rs. 2500 and Rs1500

C.

Rs. 1500 each

D.

Rs. 2000 each

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Gurmeet’s profit share in 1 year = 12 x 100 = Rs. 1200

Nayal’s interest = (10000 x 5 x 1)/100 = Rs. 500

Gurmeet’s interest = (4000 x 5 x 1)/100 = Rs. 200

Total profit of Nayal and Gurmeet = (1200 + 500 + 200) = Rs. 1900

Remaining profit = 4000 – 1900 = Rs. 2100

So, Ratio of their capital = 10000 : 4000 = 10 : 4 = 5 : 2

So, Nayal’s share in remaining profit = 5/7 x 2100 = Rs. 1500

And, Gurmeet’s share in remaining profit = 2/7 x 2100 = Rs. 600

Thus, total profit of Nayal = (1500 + 500) = Rs. 2000

And total profit of Gurmeet = (600 + 1200 + 200) = Rs. 2000

Workspace

A.

Rs 210000

B.

Rs 211000

C.

Rs 215000

D.

Rs 250000

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Profit of SD solutions = 0.35*80 = Rs 28 lakhs

Profit shared to employees = 28*1/4 = Rs 7 lakhs

Profit left = Rs 21 lakhs

Profit Kickhead Solutions will get = 21*8/80 = Rs 2.1 lakhs

Workspace

A publisher printed 2000 copies of a book at a cost of Rs. 70,000. He distributes 400 copies free as specimen copies. He gave 30% discount on printed price and the printed price of each book is Rs. 75. What is his gain or loss percentage ?

A.

20% gain

B.

20% loss

C.

10% loss

D.

10% gain

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

According to the question,

C.P of a book = 70000/(2000 – 400) = Rs. 43.75

So, S.P of a book = 75 * (1 – 30/100) = Rs. 52.5

So, gain % = (52.5 – 43.75)/43.75 * 100 = 20% gain

Workspace

The profit (in Rs.) after selling an article for Rs.524 is the same as the loss (in Rs.) after selling it for Rs.452. The cost price of the article is:

A.

Rs 524

B.

Rs 485

C.

Rs 488

D.

Rs 500

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let x be the cost price of the article.

Then from the question

524 – x = x – 452

Or, 2x = 524 + 452

Or, x = 976/2 = Rs. 488

Workspace

A watch is listed for Rs.230 and is sold at a discount of 12%, then the sale price of the watch is

A.

Rs.206

B.

Rs.276

C.

Rs.202.4

D.

Rs.257.6

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

According to the question,

Sale price = 230 * (100 – 12)/100 = Rs. 202.4

Workspace

A.

6%

B.

8%

C.

10%

D.

none of these

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the number of papers produced be 100 and the cost price of diary be Rs.1 then

Total cost incurred = 100 * 1 = 100

Total sale price = 32 * 0.75 + 60 * 1.4 = 108

Therefore total profit = Rs.8

Hence there is 8% profit

Workspace

The cost price of a Tv and a Dvd together is Rs 880. If the Tv costs 20% more than the DVD, then find the cost price of the Tv and Dvd respectively.

A.

Rs 460 and Rs 420

B.

Rs 440 and Rs 400

C.

Rs 520 and Rs 360

D.

Rs 480 and Rs 400

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let the price of Dvd be 100. then

Tv will be 120% of 100 = 120

Therfore, according to question,

100 + 120 = 220 ≡ 880/-

Workspace

A trader buys two items for Rs. 12000 each. He gets a profit of 25% on one item and incurs a loss of 20% on the other. What is the total proft/loss percentage of the trader?

A.

5%

B.

4%

C.

3%

D.

2.5%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

The SP of the first item = 125% of 12000 = 15000

The SP of the second item = 80% of 12000 = 9600

The total SP of both the items = 24600

The profit earned is 24600 – 24000 = 600

Percentage of Profit Earned is [600/24000]*100 = 2.5%

Workspace

Rakesh bought a cycle for Rs. 800. and marked it up by 50% and gave a discount of 10%. A customer came in to buy the cycle and bargained with Rakesh for an additional discount of 20% on the already discounted price. What is the profit earned by Rakesh?

A.

Rs. 180

B.

Rs. 156

C.

Rs. 64

D.

Rs. 28

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

The marked up price becomes 150% of 800 = 1200

After the first discount the price becomes= 90% of 1200 = 1080

After the second discount the price becomes = 80% of 1080 = 864

So the profit earned is 864 – 800 = Rs. 64

Hence, option C is correct.

Workspace

A ‘sabji vala’ purchases 70kg of potatoes for Rs. 420. In his shop, he sells potatoes at Rs. 6.5 per kg. What will be the gain percentage?

A.

20%

B.

4.5%

C.

6.25%

D.

8.33%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Total SP of 70 kg = 70 × 6.5 = Rs. 455

Profit % = (455 – 420)100/420 = 8.33%

Workspace

If the CP of 12 oranges is equal to the SP of 8 oranges, gain percent =?

A.

50%

B.

33.33%

C.

66.66%

D.

75%

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let CP of each orange be Rs. 1

CP of 12 oranges = Rs. 12

And this is also equal to SP of 8 oranges

Profit percentage = (4/8) X 100 = 50%

Workspace

The cost price of 19 articles is same as the selling price of 29 articles. What is loss percentage?

A.

30%

B.

C.

34.48%

D.

35%

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let CP of each article be Rs. 29 and

SP of each article be Rs. 19.

Loss Percentage = [(29x -19x) *100] /29x = 34.48%.

Workspace

If the manufacturer gains 10 %, the wholesale dealer 15 % and the retailer 25 %, then find the cost of production of a table if the retail price was Rs 1265

A.

Rs. 800

B.

Rs. 900

C.

Rs. 750

D.

Rs. 850

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let the cost of Production = Rs. P

Then, as per question,

Workspace

A man buys an item at Rs. 1200 and sells it at the loss of 20 percent. Then what is the selling price of that item

A.

Rs. 960

B.

Rs. 860

C.

Rs. 760

D.

Rs. 660

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Here always remember, when ever x% loss,

it means S.P. = (100 – x)% of C.P

when ever x% profit,

it means S.P. = (100 + x)% of C.P

So here will be (100 – x)% of C.P.

= 80% of 1200

= (80/100) * 1200

= 960

Workspace

The profit percentage on three articles A, B and C is 10%, 20%, and 25% and the ratio of the cost price is 1: 2: 4. Also the ratio of number of articles sold of A, B and C is 2: 5: 2, then overall profit percentage is:

A.

21%

B.

18.5%

C.

27%

D.

23%

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Ratio of CP given as 1:2:4.

Let cost of,

A = x

B = 2x

C = 4x

Ratio of Number of sell is given as 2:5:2.

Let number of items sold be,

A = 2y

B = 5y

C = 2y

Total cost (A+B+C),

= (2xy+10xy+8xy)

= 20xy

Profit of A = 0.2xy

Profit of B = 2xy

Profit of C = 2xy

Total profit = 4.2xy

% Profit = (4.2xy*100)/20xy = 21%.

Workspace

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎