A Learning Portal from Recruitment India

By selling 150 mangoes, a fruit-seller gains the selling price of 30 mangoes. Find the gain percent?

A.

19%

B.

25%

C.

20%

D.

30%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Explanation:

SP = CP + g

150 SP = 150 CP + 30 SP

120 SP = 150 CP

120 — 30 CP

100 — ? => 25%

Workspace

A.

B.

C.

D.

400%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Given,

Cost Price of article A = Rs. 130

Cost Price of article B = Rs. 300

Total Selling price = Rs. 910

Profit on article B = 30%

Selling price of article B = 300*(130/100) = 390

Selling Price of article A = 910 – 390 = 520

Profit % of article A = [(520 – 130)/130]*100

= (390/130)*100 = 300%

Workspace

Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A.

5.6

B.

6.5

C.

3.2

D.

4.3

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Number of toys purchased = 20 dozens

= (20 *12 ) toys (1 dozen = 12)

= 240 toys.

cost price of 12 toys = Rs. 375

Therefore , cost price of 1 toy = Rs. 31.25

Therefore , cost price of 240 toys = 240 * 31.25 = Rs. 7500

The selling price of 1 toy = Rs. 33

therefore, selling price of 240 toys = 240 * 33 = Rs. 7920

Profit made = selling price – cost price

= Rs. (7920 – 7500)

= Rs. 420

Therefore , profit percent = (profit / cost price) * 100

= (420 / 7500 ) * 100

= 5.6 %

Workspace

Profit after selling a commodity for Rs. 425 is the same as a loss after selling it for Rs.355. The cost of the commodity is:

A.

Rs. 385

B.

Rs. 390

C.

Rs. 395

D.

Rs. 400

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

: C.P = Rs. X

425 – X = X – 355 (or )

2X = 780 or X= 390

Workspace

A women goes to market with Rs.500 to buy oranges.the prices of the oranges have decreased by 10% so he could buy 2kg more with the amount she had.What was the original price of the oranges ?

A.

22.77

B.

25.77

C.

27.77

D.

29.77

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

If the price of the oranges decreases by 10%, the woman would save 10% of the money that is Rs.50 to buy the same amount as before.

Now in Rs. 50 she can buy 2 kg more, therefore the current price of 1 kg of oranges is Rs25.

Now, this current price is after 10% reduction. Therefore, the original price = 25/0.9 = Rs. 27.77

Workspace

A man sold two watches at the same price, one at 10 % profit and other at 10 % loss. Find his overall gain or loss percent.

A.

0%

B.

2%

C.

3%

D.

1%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

We know that if two articles are sold at the same selling price, one at a gain of A% and one at the loss of A%,

then the seller always incurs a loss of (A / 10)^{2}.

=> Loss percent = (10 / 10)^{2} = 1 %.

Workspace

A Shopkeeper even after allowing a discount of 20% , he still gets a profit of 30% on the article. Then find mark up percent of that article ?

A.

52.5%

B.

50.3%

C.

43.2%

D.

62.5%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Workspace

A.

Rs 12000

B.

Rs 11000

C.

Rs 13000

D.

Rs 14000

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Total number of component = 2000.

If 5% compemet found to be deffective, then,

No. of non-deffective component = 2000 – 5% of 2000 = 1900.

So,

Selling price of 1900 component = 1900 * 25 = 47, 500.

This content 25% profit of the manufacturer.

Let total manufacturiing price of the component = X.

SP = 47500

X + 25% of X = 47500

(100X +25X) /100 = 47500.

125X = 4750000

X = Rs. 38,000.

If 50 component ie 1000 components are deffective. then

Total collection = 25 *1000 = 25000.

Loss = 38000 – 25000 = Rs. 13,000.

Workspace

A car worth Rs. 1,50,000 was sold by X to Y at 5% profit. Y sold the car back to X at 2% loss. In the entire transaction.

A.

X gained Rs. 4,350

B.

Y lost Rs. 4,350

C.

X gained Rs. 3,150

D.

X lost Rs. 3,150

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

By mixing two qualities of pulses in the ratio 2: 3 and selling the mixture at the rate of Rs 22 per kilogram, a shopkeeper makes a profit of 10 %. If the cost of the smaller quantity be Rs 14 per kg, the cost per kg of the larger quantity is:

A.

22

B.

21

C.

24

D.

26

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Cost Price of 5 kg = Rs.(14*2 + x*3) = (28 + 3x).

Sell price of 5 kg = Rs. (22×5) = Rs. 110.

[{110 – (28 + 3x)}/(28 + 3x) ]* 100 =10

[82-3x/28 + 3x]= 1 / 10

820 – 30x = 28 +3x

33x = 792

x = 24

Workspace

A man buys a toy for Rs. 25 and sells it for Rs. 30. Find his gain/loss percentage.

A.

10%

B.

15%

C.

20%

D.

30%

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A dishonest merchant sells his grocery using weights 15% less than the true weights and makes a profit of 20%. Find his total gain percentage.

A.

41.17%

B.

42.75%

C.

32.85%

D.

40.5%

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let us consider 1 kg of the grocery bag. Its actual weight is 85% of 1000 gm = 850 gm.

Let the cost price of each gram be Re. 1. Then the CP of each bag = Rs. 850.

SP of 1 kg of bag = 120% of the true CP

Therefore, SP = 120/100 * 1000 = Rs. 1200

Gain = 1200 – 850 = 350

Hence Gain % = 350/850 * 100 = 41.17%

Workspace

What profit percent is made by selling an article at a certain price if by selling at four-fifth of that price there may be a loss of 12 %?

A.

10 %

B.

25 %

C.

42 %

D.

20 %

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Such question can be better answered by thinking in the reverse order.

Let the CP = 100, there is a loss of 12% in the final case i.e. SP = 100 – 12 = Rs 88.

Now this Rs. 88 is the four-fifth of the selling price as per the question.

The original selling price will be 88 × 5/4 = Rs. 110. CP =100.

There is a profit of Rs. 10, which is nothing but 10%, as the CP is taken to be Rs. 100

Workspace

If the selling price of a mat is five times the discount offered and if the percentage of discount is equal to the percentage profit, find the ratio of the discount offered to the cost price.

A.

6:31

B.

11:30

C.

7:30

D.

31:6

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Since S.P. = 5 (M.P. – S.P.) => 5 M.P. = 6 S.P.

M.P. = (6/5) S.P.

Since the percentage discount = Percentage profit,

65S.P − S.P65S.P×100 = S.P −C.PC.P×10065S.P – S.P65S.P×100 = S.P -C.PC.P×100

Therefore, 1/6 = (S.P/C.P) – 1 => S.P = (7/6) C.P

M.P = 6/5 S.P = 6/5 x 7/6 C.P = 7/5 C.P

Therefore, Ratio of discount to C.P

= (M.P – S.P)/C.P = [{(7/5)C.P – (7/6)C.P} / C.P.]

= 7/30

Therefore, the ratio is 7 : 30

Workspace

A shopkeeper fixes the marked price of an item 35% above its cost price. The percentage of discount allowed to gain 8% is

A.

18%

B.

20%

C.

22%

D.

24%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the cost price = Rs 100

then, Marked price = Rs 135

Required gain = 8%,

So Selling price = Rs 108

Discount = 135 – 108 = 27

Discount% = (27/135)*100 = 20%

Workspace

A man buys an item at Rs. 1200 and sells it at the loss of 20 percent. Then what is the selling price of that item

A.

Rs. 660

B.

Rs. 760

C.

Rs. 860

D.

Rs. 960

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Here always remember, when ever x% loss,

it means S.P. = (100 – x)% of C.P

when ever x% profit,

it means S.P. = (100 + x)% of C.P

So here will be (100 – x)% of C.P.

= 80% of 1200

= (80/100) * 1200

= 960

Workspace

A.

Rs 23

B.

Rs 25

C.

Rs 24

D.

Nonof these

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Cost Price of 5 kg = Rs.(14*2 + x*3) = (28 + 3x).

Sell price of 5 kg = Rs. (22×5) = Rs. 110.

[{110 – (28 + 3x)}/(28 + 3x) ]* 100 =10

[82-3x/28 + 3x]= 1 / 10

820 – 30x = 28 +3x

33x = 792

x = 24

Workspace

Ajay bought 15 kg of dal at the rate of Rs 14.50 per kg and 10 kg at the rate of Rs 13 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs 15 per kg. What was his total gain in this transaction?

A.

Rs 1.10

B.

Rs 11

C.

Rs 16.50

D.

Rs 27.50

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Cost price of 25 kg = Rs. (15 x 14.50 + 10 x 13) = Rs. 347.50.

Sell price of 25 kg = Rs. (25 x 15) = Rs. 375.

profit = Rs. (375 — 347.50) = Rs. 27.50.

Workspace

The profit earned by selling an article for Rs. 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs. 448. What should be the sale price for making 50% profit ?

A.

Rs. 660

B.

Rs. 560

C.

Rs. 1060

D.

Rs. 960

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let C.P. = Rs. C.

Then, 832 – C = C – 448

2C = 1280 => C = 640

Required S.P. = 150% of Rs. 640 = 150/100 x 640 = Rs. 960.

Workspace

What profit percent is made by selling an article at a certain price, if by selling at 2/3rd of that price, there would be a loss of 20% ?

A.

30 %

B.

25 %

C.

15 %

D.

20 %

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

SP2 = 2/3 SP1

CP = 100

SP2 = 80

2/3 SP1 = 80

SP1 = 120

100 — 20 => 20%

Workspace

Bhajan Singh purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ream. He spent Rs 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %, what must be the selling price per ream?

A.

90

B.

89

C.

87.48

D.

86

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Total investment = Rs. (120 * 80 + 280 + (40/100) * 120 + 72).

= Rs. (9600 + 280+48 + 72) = Rs, 10000.

Sell price of 120 reams = 108% of Rs. 10000 = Rs. 10800.

Sell Price per ream = Rs. [10800/120] = Rs. 90.

Workspace

If books bought at prices ranging from Rs. 200 to Rs. 350 are sold at prices ranging from Rs. 300 to Rs. 425, what is the greatest possible profit that might be made in selling eight books ?

A.

600

B.

1200

C.

1800

D.

none of these

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Least Cost Price = Rs. (200 * 8) = Rs. 1600.

Greatest Selling Price = Rs. (425 * 8) = Rs. 3400.

Required profit = Rs. (3400 – 1600) = Rs. 1800.

Workspace

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎