I) The marked price of the article

II) The cost price if the shopkeeper still makes a profit of 80% on the whole after all discounts are applied

- 1
- 2
- 3
- …
- 9
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

A taxi driver makes a profit of 20% on every trip when he carries 3 passengers and the price of petrol is Rs. 60 a litre. Find the percent profit for the same journey if he goes for 4 passengers per trip and the price of petrol reduces to Rs. 48 litres?

A.

100

B.

90

C.

110

D.

115

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

When 3 passengers income was 3x

expense= Rs.60

profit =20% of 60 = Rs.12

that means his earning is Rs.72, so that per passenger fare must be Rs.24

When 4 passengers

earning = 24×4=Rs.96

expense =Rs.48

profit = Rs.48 = 100%

Workspace

A man sold an item for Rs. 1500 at a loss of 25%. What will be the selling price of same item if he sells it at a profit of 20%

A.

B.

2000

C.

2200

D.

2400

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

S.P = 75 % of CP

=> 75 x CP /100= 1500

=> CP = 2000

20 % of CP = (20/100) x 2000 = 400

SP = 2000 + 400 = 2400

Workspace

A driver of auto rickshaw makes a profit of 20% on every trip when he carries 3 passengers and the price of petrol is Rs. 30 a litre. Find the % profit for the same journey if he goes for 4 passengers per trip and the price of petrol reduces to Rs. 24 litres?

A.

68%

B.

80%

C.

75%

D.

100%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

When 3 passengers income was 3x

expense= Rs.30

profit =20% of 30 = Rs.6

That means his earning is Rs.36. so that per passenger fare must be Rs.12.

When 4 passengers

earning = 12×4=Rs.48.

expense =Rs.24.

profit = Rs.24 = 100%

Workspace

A sells a Radio to B at a 10 % loss, B sells it to C at 25 % gain and C sells it to D at a loss of 8 %, if D pays Rs 1625 for it then how much does A pay for.

A.

Rs.1620

B.

Rs.1560

C.

Rs.1570

D.

Rs.1760

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Cost price of A = 1625*[(100*100*100)/(90*125*92)] = 1570

Workspace

A seller uses 840 gm in place of 1 kg to sell his goods. Find his actual profit/loss % When he sells his article on 4% loss on cost price ?

A.

24.18 % loss

B.

14.28 % loss

C.

24.18 % profit

D.

14.28 % profit

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let 1kg of Rs. 100 then 840gm is of Rs. 84.

Now (label on can 1kg but contains 840kg ) so for customer it is of Rs. 100 and further gives 4% discount [he sells his article on 4% loss on cost price.]

So now S.P = Rs. 96

But actually it contains 840 gm so C.P for shopkeeper = Rs. 84

S.P = Rs. 96

C.P = Rs. 84

Profit% = {(S.P-C.P)/C.P}x100

{(96-84)/84} x 100 = 14.28% PROFIT.

Workspace

A box of oranges was purchased by a fruit seller for Rs. 300. Due to lack of time he had to sell them at the price of 240 because they began to start getting rotten. Calculate his loss percentage.

A.

10%

B.

20%

C.

15%

D.

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Cost price = Rs. 300, Selling price = 240 Rs.

Since S.P < C.P, there is some loss incurred.

Loss = C.P – S.P = 300 – 240 = 60

Loss % = loss/ C.P x 100 = 60/300 x 100 = 20%

Workspace

A merchant earns a profit of 20% by selling a basket containing 80 Oranges whose cost is Rs.240 but he gives one-fourth of it to his friend at cost price and sells the remaining oranges. In order to earn the same profit, at what price must he sell each orange?

A.

Rs. 4.80

B.

Rs. 4.90

C.

Rs. 3.80

D.

Rs. 4.50

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

CP of 80 Oranges = Rs.240

CP of 1 Orange = Rs.3

CP of 20 Oranges = Rs.60

120% of 240 = 288

SP of remaining 60 Oranges = 288 – 60 = 228

SP of 1 Orange = 228/60 = Rs.3.80

Workspace

A man saves 20% of his monthly salary. If an account of dearness of things he is to increase his monthly expenses by 15%, he is only able to save Rs. 400 per month. What is his monthly salary?

A.

Rs. 6000

B.

Rs. 4500

C.

Rs. 5000

D.

Rs. 6500

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Income = Rs. 100

Expenditure = Rs. 80

Savings = Rs. 20

Present Expenditure 80x(15/100) = Rs. 12 = 80 + 12 = Rs. 92

Present Savings = 100 – 92 = Rs. 8

100 —— 8

? ——— 400 => 5000

His salary = Rs. 5000

Workspace

A.

40%

B.

31.21 %

C.

50 %

D.

28.07 %

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let CP = 100. SP = 132. This is after a discount of 12%, thus the marked price must be 132/0.88 = 150. Thus he is marking the product 50% above the cost price. Hence the profit will be 50%.

Workspace

I) The marked price of the article

II) The cost price if the shopkeeper still makes a profit of 80% on the whole after all discounts are applied

A.

6000, 2000

B.

5000, 3000

C.

7000, 9000

D.

4000, 10,000

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let the marked price of the article be x.

First a 20% discount was offered, on which another 25% discount was offered.

So, after applying discounts, the customer paid 75% of 80% of marked price, which is equal to Selling price

=> 75% of 80% of x = 3600

=> (75/100) * (80/100) * x = 3600

=> x = 3600 * (5/3)

=> x = 6000

So, the marked price of the article = Rs. 6000

__Formula__:- Cost price of the article = {100 / (100 + Gain %)} * S.P

= [100/(100+80)]*3600

= [100 / 180] * 3600

= Rs. 2000

Workspace

A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit?

A.

Rs.30

B.

Rs.40

C.

Rs.50

D.

Rs.54

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Total CP of Rice = 30 * 40 = 1200

40% of Total Quantity = 40% of 30 = 12

SP = 12*50 = 600

SP = 1200 * 125/100 = 1500

SP of Remaining Quantity = 1500 – 600 = 900

Remaining Quantity = 18kg

Rice per Kg = 900/18 = Rs. 50

Workspace

Akshay sells an article for Rs 500 and earned some profit. The profit of that article is equalled to the ten times of the loss incurred when it is sold for Rs.225. If he wants to make a profit of 30%, then what will be the Selling Price?

A.

350

B.

370

C.

375

D.

325

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Selling price of an article = Rs 500; Let the cost price of the article = x

Profit = Rs (500 – x)

Selling price of the article = Rs 225; Loss = Rs (x – 225)

⇒ (500 – x) = 10 (x – 225)

⇒ 500 – x = 10x – 2250

⇒ 11x = 2750

⇒ x = 250

The cost prise of the article = Rs 250; Profit = 30%

Selling price = 250 x (100 + 130) / 100 = 325

Workspace

- 1
- 2
- 3
- …
- 9
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎