A Learning Portal from Recruitment India
Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:
48sec
36sec
55sec
47sec
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Workspace
A train travels a distance of 300 km at a constant speed. If the rate of a train is increased by 5 km per hour, the journey would have taken 2 hours less. Find the original speed of the train?
25km/hr
22 km/h
26 km/hr
27 km/hr
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Workspace
A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. Find the length of the train ?
45m
50m
55m
60m
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
First person speed = 2*(5/18) = 5/9 m/sec
Second person speed = 4*(5/18) = 10/9 m/sec
Let the length of the train is x meter and speed is y m/sec
then,
So the length of the train is 50 meter.
Workspace
Two trains moving in same direction run at a speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively. If a man sitting in slow train is passed by the fast train in 10 seconds, then what is the length of the faster train?
53.2 m
55.6 m
150 m
200 m
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
Workspace
A man sitting on a train which is traveling at 50 mph observes that goods train, traveling in the opposite direction, takes 9 seconds to pass him. If the goods trains are 280 m long, find its speed.
47kmph
45kmph
56kmph
62kmph
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
Workspace
Two trains are moving in the same direction at 72 kmph and 36 kmph. The faster train crosses a girl sitting at window seat in the slower train in 32 seconds. Find the length of the faster train ?
170m
100 m
320 m
270 m
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation
Relative speed = (72 – 36) x 5/18 = 2 x 5 = 10 mps.
Distance covered in 32 sec = 32 x 10 = 320 m.
The length of the faster train = 320 m.
Workspace
Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. If they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr) is
30 Km/hr
36 Km/hr
80 Km/hr
90 Km/hr
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
Distance covered = 120+120 = 240 m
Time = 12 s
Let the speed of each train = x.
Then relative velocity = x+x = 2x
2x = distance/time = 240/12 = 20 m/s
Speed of each train = x = 20/2 = 10 m/s
= 10*18/5 km/hr = 36 km/hr
Workspace
wo trains 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 kmph and 45 kmph respectively. In how much time will they cross each other, if they are sunning the same direction?
72 sec
132 sec
192 sec
252 sec
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation


Total distance covered = Sum of lengths of trains = 350 m.  

Workspace
The length of the bridge, which a train 130 meters long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
200m
225 m
245 m
250 m
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation


Let the length of bridge be x meters.  

Workspace
A train X starts from Meerut at 4 p.m. and reaches Ghaziabad at 5 p.m. while another trainY starts from Ghaziabad at 4 p.m. and reaches Meerut at 5.30 p.m. The two trains will cross each other at:
4.36 p.m.
4.42 p.m.
4.48 p.m.
4.50 p.m.
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Suppose, the distance between Meerut and Ghaziabad is x km.  
Time taken by X to cover x km = 1 hour.  




Let them meet y hours after 4 p.m. Then,  


So, the two trains meet at 4.36 p.m.  
Workspace
Two goods train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one
12 sec
24 sec
48 sec
60 sec
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation


Distance covered = (500 + 500) m = 1000 m.  

Workspace
A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
320 m
350 m
650 m
500 m
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation


Let the length of the platform be x metres  

Workspace
Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:
30 km/hr
45 km/hr
60 km/hr
75 km/hr
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation
Let the speed of the slower train be x m/sec.  
Then, speed of the faster train = 2x m/sec.  
Relative speed = (x + 2x) m/sec = 3x m/sec.  



Workspace
A train 800 meters long is running at a speed of 78 km / hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:
130
360
500
540
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation


Time = 1 minute = 60 sec.  
Let the length of the tunnel be x meters.  

Workspace
A train covers a distance of 12 km in 10 minutes. If it takes 6 seconds to pass a telegraph post, then the length of the train is:
90 m
100 m
120 m
140 m
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation


Length of the train = (Speed x Time) = (20 x 6) m = 120 m.  
Workspace
A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?
13.33
26.67
40
66.67
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation

Workspace
A train passes two bridges of length 1000 m and 600 m in 120 seconds and 80 seconds respectively. The length of the train.
500 m
400 m
300 m
200 m
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
Distance covered in 120 second = 1000 + length of train(l)
Distance covered in 80 seconds = 600 + l
So, distance covered in 40 seconds = (1000 + l) – (600 + l)
= 400 m
Speed = 400/40 = 10 m/s
Distance covered in 80 second = 80 x 10 = 800 m
So, 600 + l = 800
Length of the train (l) = 200 m
Workspace
A train reaches from A to B in 5 hours travelling at a speed of 60 km/hr. If its speed is increased by 15 km/hr, then the time of journey is reduced by
4 hour
3 hour
2 hour
1 hour
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
Total distance = speed x time
=60 x 5 = 300 km
If speed increased then new speed= 60 + 15 = 75 km/hr
New time = Total distance/speed
= 300/75= 4 hour
Time reduced by 5 – 4 = 1 hour
Workspace
Two trains 180 m and 120 m long respectively pass each other in 54 seconds when they run in the same direction and in 18 seconds when run in opposite directions. Find the speed of two trains
S_{1} = 10 km/hr
S_{2} = 20 km/hr
S_{1} = 30 km/hr
S_{2} = 20 km/hr
S_{1} = 20 km/hr
S_{2} = 40 km/hr
S_{1} = 40 km/hr
S_{2} = 20 km/hr
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
Let the speed of 1st train is S_{1} and speed of 2nd train is S_{2}
Time = total distance/ relative speed
1) In same direction
54 = (180 + 120) / (S_{1} – S_{2}) * 5/18
(S_{1} – S_{2})54 = (300 * 18)/5
(S_{1} – S_{2}) = 20
2) In opposite direction
9 = (180 + 120) / (S_{1} + S_{2}) * 5/18
(S_{1} + S_{2})18 = (300 * 18)/5
(S_{1} + S_{2}) = 60
from 1 and 2
S_{1} = 40 km/hr
S_{2} = 20 km/hr
Workspace
If the speed of the boat in still water is 5 km/hr and the speed of the current is 10 km/hr, then find the time taken by the boat to travel 125 km with the current.
2 hour
3 hour
4 hour
5 hour
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
Relative speed = 15 + 10
=25 km/hr
Time = Distance/speed
= 125/25
= 5 hour
Workspace
Speed of motorboat in still water is 35 kmph. If the motorboat travels 100 km along the stream in 2 hour 30 min, then the time taken by it to cover the same distance against the stream is
4 hour 20 min
1 hour 20 min
2 hour 20 min
3 hour 20 min
Answer with explanation
Answer: Option DExplanation
The speed of the motorboat in still water is 35 km/hr.
let the speed of the strem = x km/hr
Downstream speed = Distance/time
= 100 / 2.5
= 40 km/hr
Speed of stream = 35 + x = 40
x = 5 km/hr
Upstream speed = 35 – 5 = 30 km/hr
Time taken in upstream = 100/30 =3 hour 20 min
Workspace
Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:
50m
72m
80m
82m
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Workspace
Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
1:3
3:4
3 : 2
Data inadequate
Answer with explanation
Answer: Option CExplanation
Workspace
A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25seconds. Its length is:
50 m
150 m
200 m
Data inadequate
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
Let the length of the train be x metres and its speed be y m/sec.
Then, (x/y)= 15 y =(x/15)
(x+100)/25 = x/15
=> 15(x + 100) = 25x
=> 15x + 1500 = 25x
=> 1500 = 10x
=> x = 150 m.
Workspace
A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
5 sec
6 sec
7 sec
10 sec
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
Speed of train relative to man = (60 + 6) km/hr = 66 km/hr.
(66*5/18) m/sec = 55/3 m/sec
Time taken to pass the man = (110*3/55)m/sec = 6 sec.
Workspace
270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?
230 m
240 m
260 m
320 m
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Relative speed = (120 + 80) km/hr
=200 x(5/18)m/sec
=500/9 m/sec.
Let the length of the other train be x metres.
Then,(x + 270)/9=500/9
x + 270 = 500
x = 230.
Workspace
Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:
45
50
60
80
Answer with explanation
Answer: Option BExplanation
Let the length of each tain be x metres.
Then, distance covered = 2x metres.
Relaive speed = (46 – 36) km/hr = [10 x 5/18] m/sec = [25/9] m/sec.
∴ 2x/36 = 25/9
⇔ 2x = 100
⇔ x = 50.
Workspace
Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:
48 sec
52 sec
58 sec
66 sec
Answer with explanation
Answer: Option AExplanation
Relative sped = (60 + 90) km/hr
= [150 x 5/18] m/sec = [125 / 3] m/sec.
Distance covered = (1.10 + 0.9) km = 2 km = 2000 m.
Required time = [2000 x 3/125] sec = 48 sec.
Workspace