A Learning Portal from Recruitment India

Two candidates participate in election. 10% votes did not cast their vote and 20% votes found invalid. Winner candidate got 75% of the valid votes and won by 10800 votes. Find the total number of votes?

A.

27750

B.

26500

C.

30,000

D.

29000

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Total no. of votes = 100%

Votes not cast = 10%

Invalid votes = 20%

Valid votes = 90/100 × 80 = 72%

Votes received by winner = 72 × 75/100 = 54%

Votes received by Loser = 72 – 54 = 18%

So, difference = 36% votes = 10800

100% = 10800/36 × 100 = 30,000 votes.

Workspace

The price of rice falls by 20%. How much rice can be bought now with the money that was sufficient to buy 20 kg of rice previously?

A.

30 kg

B.

15 kg

C.

25 kg

D.

10 kg

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let Rs. 100 be spend on rice initially for 20 kg.

As the price falls by 20%, new price for 20 kg rice, = (100 -20% of 100) = 80

New price of rice = 80/20 = Rs. 4 per kg.

Rice can bought now at = 100/4 = 25 kg.

Workspace

The difference between a number and its two-fifth is 510. What is 10% of that number?

A.

105

B.

95

C.

85

D.

75

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let the number be x. Then, x-(2/5)x = 510

=> 3x/5 =510

=>x =[510 * ( 5/3)] =850

10 % 0f 850 = 85.

Workspace

8 % of the voters in an election did not cast their votes in the election, there were only two candidates. The winner by obtaining 48 % of the total votes defeated his contestant by 1100 votes. The total number of voters in the election was.

A.

22000

B.

27500

C.

21000

D.

23500

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the total number of voters be x

Votes cast = 92 % of x = (92/100 × x) = 23x/25

Votes in favor of winning candidate = 48/100 × x = 12x/25

Votes polled by defeated candidate = (23x/25 – 12x/25)

= 11x/25 12x/25 – 11x/25 = 1100

=> 12x – 11x = 27500

=> x = 27500

Workspace

Last year, the population of a town was x and if it increases at the same rate, next year it will be y. the present population of the town is

A.

√xy

B.

2xy/x+y

C.

(y-x)/2

D.

(x+y)/2

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let the present population of the town be P.

Using compound interest formula

Then, P = x(1+(R/100)); ——(i)

And y = P(1+(R/100)) = P*P/x; ——-(ii)

P^{2} = xy;

Hence, P = √xy.

Workspace

A candidate who gets 20% marks fails by 10 marks but another candidate who gets 42% marks gets 12% more than the passing marks. Find the maximum marks.

A.

200

B.

100

C.

150

D.

50

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

From the given statement pass percentage is 42% – 12% = 30%

By hypothesis, 30% of x – 20% of x = 10 (marks)

i.e., 10% of x = 10

Therefore, x = 100 marks.

Workspace

Each side of a rectangle is increased by 100%. By what percentage does the area increase?

A.

200

B.

250

C.

300

D.

350

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let the length of the rectangle = l

Let the breadth of the rectangle = b

Then the area of the rectangle(A) = length x Breadth

= l*b

According to the question,

Length = l + 100/100*l

= l+l

= 2l

Breadth = b + 100/100*b

= b+b

= 2b

New Area(A’) = length x breadth

= 2l x 2b

= 4lb

= 4A

Increase in area = 4A-A

= 3A

Increase percentage = Increase in amount/Original Amount*100 %

= 3A/A*100 %

= 300%

Therefore area is increased by 300%

Workspace

The sum of two numbers is 2490. If 6.5 % of one number is equal to 8.5 % of the other then the numbers are:

A.

1401, 1089

B.

1411, 1079

C.

989, 1501

D.

1011, 1479

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the number be x and (2490 – x).

Then 6.5 % of x = 8.5 % of (2490 – x)

=> 6.5/100 × x = 8.5/100 × (2490 – x)

=> 65x/1000 = 85(2490 – x)/1000

=> 65x = (85 × 2490) – 85x

=> 150x =(85 × 2490)

=> x = 211650/150 = 1411

Hence the numbers are 1411 and (2490 – 1411) = 1079

Workspace

If the price of a commodity is decreased by 20% and its consumption is increased by 20%, what will be the increase or decrease in expenditure on the commodity?

A.

B.

4% increase

C.

8% increase

D.

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the initial expenditure on the commodity be Rs. 100.

Now, the price decreases by 20%,

Current Price = (100 – 20% of 100) = Rs. 80

Same time due to decrement in price 20% consumption has been increased.

So, Current expenses on commodity = (80 + 20% of 80)= Rs. 96.

Here, the initial expenditure was Rs. 100 which became 96 at the end, it means there is 4% decrement in the expenditure of the commodity.

**Other Method:**

100===20%↓(Decrement in Price)===>80===20%↑(Increment in Consumption)===>96.

Thus, there is a decrement of 4%.

Workspace

A vendor sells 60 percent of apples he had and throws away 15 percent of the remainder. Next day he sells 50 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?

A.

30

B.

23

C.

17

D.

13

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the number of apples be 100.

On the first day he sells 60% apples ie.,60 apples. Remaining apples =40.

He throws 15% of the remaining i.e., 15% of 40 = 6.Now he has 40 – 6 = 34 apples

The next day he throws 50% of the remaining 34 apples i.e., 17.

Therefore, in all, he throws 6 + 17 =23 apples.

Workspace

In an election two candidates contested. A candidate secured 70% of the valid votes and is elected by a majority of 172 votes. Find the total number of valid votes.

A.

570

B.

430

C.

430

D.

480

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Let the total number of valid votes be ‘x’

70% of x = 70/100 *x = 7x/10

Number of votes secured by the other candidate = x-7x/10 = 3x/10

Given, 7x/10-3x/10 = 172

4x/10 = 172

4x = 1720

x = 1720/4 = 430

Workspace

What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?

A.

21

B.

14

C.

20

D.

1

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Clearly, the numbers which have 1 or 9 in the unit’s digit, have squares that end in the digit 1.

Such numbers from 1 to 70 are 1, 9, 11, 19, 21, 29, 31, 39, 41, 49, 51, 59, 61, 69.

Number of such number =14

Required percentage = (14/70 x 100)% = 20%.

Workspace

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎