- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

The base of triangle is increased by 10%. To keep the area unchanged the height of the triangle is to be decreased by

A.

9(1/11)%

B.

2/3%

C.

4/5%

D.

8/6%

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Let the number be 100.

When 10% is increased = 100 x (110/100) = 110

Now, to keep area unchaged we should have = [(110 -100)/110] x 100

= (10/110) x 100

= 100/11

= 9(1/11)%

Therefore, the height of the triangle is to be decreased by 9(1/11)%.

Workspace

In an examination, 25% candidates failed in English and 35 % students failed in Math.If 15 % candidates failed in both, what is the percentage of candidates who passed in both the subjects?

A.

65%

B.

75%

C.

55%

D.

98%

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Apply formula: = 100 – (x + y – z)

x = 25%

y = 35 %

z = 15 %

∴ Required percentage of candidates = 100 – (25 + 35 – 15)

= 100 – 45 = 55%

Workspace

75 g of sugar solution has 30% sugar in it. Then, the quantity of sugar that should be added to the solution to make the quantity of the sugar 70% in the solution, is

A.

120g

B.

150g

C.

100g

D.

250g

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Sugar in original solution = (75 x 30) / 100 = 22.5 g

Let x g of sugar be mixed

According to the question

{(22.5 + p)/(75 + p)} x 100 = 70

2250 + 100p = 75 × 70 + 70p

2250 + 100p = 5250 + 70p

30p = 5250 – 2250= 3000

=> p = 3000/30 = 100g

Workspace

Jaya’s attendance for first two semesters out of four was 60% and 70%, respectively. What is the minimum attendance required in third semester so that her average attendance will be 80% throughout four semesters? (Assume equal number of days among the four semesters)

A.

50%

B.

45%

C.

70%

D.

90%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Let, there are 100 days in each semester then,

Jaya’s total attendance for four semesters = 4*(80% of 100)

= 4*80 = 320 days

To know the minimum attendance in 3rd semester, we must assume 100% attendance in 4th semester.

Thus, minimum attendance required in 3rd semester

= 320 – (60 + 70 + 100) days = 90 days

= i.e. 90%

So, the minimum attendance required in third semester = 90%

Workspace

The population of a town is increased from 54500 to 58500 in one year. What is the percentage increase in the population?

A.

3.34%

B.

4.57%

C.

7.34%

D.

8.56%

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Increase in population = 58500 – 54500 = 4000

∴Percentage increase =4000/54500* 100 = 7.34 %

Workspace

Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

A.

18.70

B.

19.70

C.

20.40

D.

22.56

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Workspace

Two cubes of bronze have their total weight equivalent to 6060 kg. The first piece contains 1010 kg of pure zinc and the second piece contains 88 kg of pure zinc. What is the percentage of zinc in the first piece of bronze if the second piece contains 1515 percent more zinc than the first?

A.

20%

B.

30%

C.

40%

D.

25%

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Workspace

he price of sugar having gone down by 10%, a consumer can buy 5 kg more sugar for Rs 270. The difference between the original and reduced price per kg is

A.

52 paise

B.

55 paise

C.

60 paise

D.

72 paise

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Reduced price => Rp/100y per kg

R = Rs 270 , p=10% ,y=5kg

{(270×10)/(100×5)} = Rs. 5.4

Original prices per kg= Rp/(100-p)y per kg

{(270 x 10)/ (100 – 10)5} = 2700/450 = Rs. 6

Difference will be = 6-5.4= Rs 0.6 = 60 paise

Workspace

A vendor sells 60 percent of apples he had and throws away 15 percent of the remainder. Next day he sells 50 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?

A.

17%

B.

23%

C.

28%

D.

30%

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Let the number of apples be 100.

He sells 60% of apples on first day = (60/100)*100 = 60 apples

Remaining apples = 100 – 60 = 40

He throws 15% of the remaining apples = (15/100)*40 = 6 apples

So, remaining apples on the first day = 40 – 6 = 34 apples

Next day he throws 50% of the remaining 34 apples = (50/100)*34 = 17 apples

Therefore, number of thrown apples = 6 + 17 = 23 apples

Percentage of thrown apples = (23/100)*100 = 23%.

Workspace

In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:

A.

2700

B.

3800

C.

4200

D.

5000

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Workspace

The salary of a worker is first increased by 30% and afterwards reduced by 30%. What is net change in his salary?

A.

90% increase

B.

45% increase

C.

Same as before

D.

9% decrease

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

(30 * 30)/100 = 9% decrease

Workspace

- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎

RecruitmentIndia.in is Blog where we will update the information by exploring various online and offline sources of information. Our aim is to provide the latest Education related news as fast as possible to the students for free of cost.

Exams.Recruitmentindia.in is a Preparation portal where you can prepare all the competitive related questions like Aptitude, Reasoning, English Questions and Current affairs for free of cost

You can Contact us at :