A Learning Portal from Recruitment India

What was the day of the week on 17th June, 1998 ?

A.

Monday

B.

Tuesday

C.

Wednesday

D.

Thursday

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 300 years = 1

97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.

Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.

Jan. Feb. March. April. May. June.

(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days

168 days = 24 weeks = 0 odd day.

Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.

Given day is Wednesday.

Workspace

What was the day of the week on 28th May, 2006 ?

A.

Thursday

B.

Friday

C.

Saturday

D.

Sunday

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) = 6 odd days

(31[jan] + 28 [Feb]+ 31[Mar] + 30[April] + 28[May] ) = 148 dayss = (21 weeks + 1 day) = 1 odd day.

Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 = 0 odd days.

Given day is Sunday

Workspace

What will be the day of the week on 15th August, 2010?

A.

Thursday

B.

Friday

C.

Saturday

D.

Sunday

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

15th August, 2010 = (2009 years + Period 1.1.2010 to 15.8.2010)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

9 years = (2 leap years + 7 ordinary years) = (2 x 2 + 7 x 1) = 11 = 4 odd days.

Jan. Feb. Mar. Apr. May. Jun. Jul. Aug.

(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15) = 227 days = (32 weeks + 3 days) = 3 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 4 + 3) = 7 = 0 odd days.

Given day is Sunday

Workspace

On what dates of March, 2005 did Friday fall

A.

1st, 8th, 15th, 22nd, 29th

B.

2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th

C.

3rd, 10th, 17th, 24th

D.

4th, 11th, 18th, 25th

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

First we find the day on 1.3.2005

→ 1.3.2005 = (2004 years + Period from 1.1.2005 to 1.3.2005)

→ Odd days in 1600 years = 0

→ Odd days in 400 years = 0

→ 4 years = (1 leap year + 3 ordinary years)

→ (1×2+3×1) odd days = 5 odd days

→ Jan(31) Feb(28) March(1)

→ (31 + 28 + 1) = 60 days = (8 weeks + 4 days) ≡ 4 odd days

→ Total number of odd days = (0+0+5+4) = 9 ≡ 2 odd days

→ 1.3.2005 was Tuesday. So, Friday lies on 4.3.2005

→ Hence, Friday lies on 4th, 11th, 18th, and 25th of March, 2005

Workspace

What was the day of the week on 16th July, 1776 ?

A.

Monday

B.

Tuesday

C.

Wednesday

D.

Thursday

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

16th July, 1776 = (1775 years + Period from 1st Jan, 1776 to 16th July, 1776)

**Counting of odd days :**

1600 years have 0 odd day.

100 years have 5 odd days.

75 years = (18 leap years + 57 ordinary years) = [(18 x 2) + (57 x 1)] = 93 (13 weeks + 2 days) = 2 odd days

1775 years have (0 + 5 + 2) odd days = 7 odd days = 0 odd day.

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul

31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 16 = 198 days= (28 weeks + 2 days)

Total number of odd days = (0 + 2) = 2.

Required day was ‘Tuesday’.

Workspace

It was Sunday on Jan 1, 2006. Find the day of the week on Jan 1, 2010 ?

A.

Sunday

B.

Saturday

C.

Friday

D.

Wednesday

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

On 31st December, 2005 it was Saturday.

Number of odd days from 2006 to 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.

On 31st December 2009, it was Thursday.

Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday

Workspace

on Feb 8, 2005. Find the day of the week on Feb 8, 2004 ?

A.

Sunday

B.

Saturday

C.

Friday

D.

Wednesday

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

The year 2004 is a leap year. It has 2 odd days.

The day on 8th Feb, 2004 is 2 days before the day on 8th Feb, 2005.

Hence, this day is Sunday

Workspace

If April 11, 1911 was a Tuesday, what was the day on September 17, 1915?

A.

Friday

B.

Thursday

C.

Sunday

D.

Tuesday

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Firstly in terms of years, the year 1911 to 1912 would give us 2 odd days and 1913, 1914, 1915 would give 1, 1 and 1 odd day respectively.

Now shift the focus on months. If you move one month ahead i.e. from 11th April to 11th May, the month ending in between is April, which gives you 2 days. Now after that the month of May, June, July, and August gives you 3, 2, 3, and 3 odd days respectively.

With this you reach on 11th September 1915. After this, there are 6 more September days (from 11th to 17th September).

The total number of odd days is 2 + 1 + 1 + 1 + 2 + 3 + 2 + 3 + 3 + 6 = 24.

Subtracting 21 (3 full weeks) from this the odd number of days left is 3.

Adding three days to the day given i.e. Tuesday, the answer becomes Friday.

Workspace

Pinky was born on 29th, Feb 2016 which happened to be a Monday. If she lives to be till 2099, how many birthdays would she celebrate on a Monday?

A.

1

B.

2

C.

3

D.

4

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

29th Feb, 2016 = Monday => 28th Feb, 2012 = Sunday

28th Feb, 2017 = Tuesday (because 2016 is a leap year, there will be 2 odd days)

Therefore» Feb 28th 2018 (Wednesday), Feb 28th 2019 (Thursday), Feb 28th 2020 (Friday), Feb 29th 2020 (Saturday)

Or, Feb 29th to Feb 29th after 4 years, we have 5 odd days.

So, every subsequent birthday, would come after 5 odd days.

2020 birthday – 5 odd days

2024 birthday – 10 odd days = 3 odd days

2028 birthday – 8 odd days = 1 odd day

2032 birthday – 6 odd days

2036 birthday – 11 odd days = 4 odd days

2040 birthday – 9 odd days = 2 odd days

2044 birthday – 7 odd days = 0 odd days. So, after 28 years, his birthday would fall on Monday.

The next birthday on Monday would be in year 2072 (further 28 years later), the one after that would be in year 2100. But we are told that she lives upto year 2099.

So, there are 2 occurrences of his birthday falling on Monday – 2044 & 2072.

Workspace

The calendar of the year 1897 can be used again in the year?

A.

1908

B.

1903

C.

1901

D.

1926

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

**Repetition of leap year ===>** Add +28 to the Given Year.

**Repetition of non leap year**

Step 1 : Add +11 to the Given Year. If Result is a leap year, Go to step 2.

Step 2: Add +6 to the Given Year.

**Solution :**

Given Year is 1897, Which is a non leap year.

Step 1 : Add +11 to the given year (i.e 1897 + 11) = 1908, Which is a leap year.

Step 2 : Add +6 to the given year (i.e 1897 + 6) = 1903

Therfore, The calendar of the year 1897 can be used again in the year 1903

Workspace

Given that on 9th August 2016 is Saturday. What was the day on 9th August 1616 ?

A.

Saturday

B.

Sunday

C.

Friday

D.

Monday

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

We know that, After every 400 years, the same day occurs.

Thus, if 9th August 2016 is Saturday, before 400 years i.e., on 9th August 1616 has to be Saturday.

Workspace

How many leap years does 100 years have?

A.

25

B.

24

C.

4

D.

26

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Given year is divided by 4, and the quotient gives the number of leap years.

Here, 100%4 = 25.

But, as 100 is not a leap year => 25 – 1= 24 leap years.

Workspace

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎

RecruitmentIndia.in is Blog where we will update the information by exploring various online and offline sources of information. Our aim is to provide the latest Education related news as fast as possible to the students for free of cost.

Exams.Recruitmentindia.in is a Preparation portal where you can prepare all the competitive related questions like Aptitude, Reasoning, English Questions and Current affairs for free of cost

You can Contact us at :