- « Previous Page
- 1
- 2
- 3
- 4
- …
- 23
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

[wpseo_breadcrumb]

What was the week’s day on sixteenth July, 1776?

A.

Wednesday

B.

Friday

C.

Tuesday

D.

Saturday

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

**Explanation**

16 July, 1776

= (1775 years + period from 1.1.1776 to 16.7.1776.

Checking of odd days.

No. of odd days in 1600 years =0

No. of odd days in 100 years = 5

75 years= 18 jump years+57 conventional years

= (18*2+57*1) odd days = 93 odd days

= (13 weeks +2 days) = 2 odd days.

∴ 1775 years have= (0+5+2) odd days= 7 days= 0 days

Jan + Feb. + March + April + May + June + July

31 +29 + 31 + 30 + 31 + 30 +16 = 198 days

198 days = (28 weeks+2 days) = 2 odd days

=Total no. of odd days = (0+2) = 2

Thus, the required day is Tuesday.

Workspace

If 6th March, 2005 is Monday, what was the day of the week on 6th March, 2004?

A.

Saturday

B.

Tuesday

C.

Wednesday

D.

Sunday

Answer with explanation

Answer: Option DExplanation

Solution:

The year 2004 is a leap year. So, it has 2 odd days.

But, Feb 2004 not included because we are calculating from March 2004 to March 2005. So it has 1 odd day only.

∴ The day on 6^{th} March, 2005 will be 1 day beyond the day on 6^{th} March, 2004.

Given that, 6^{th} March, 2005 is Monday.

∴ 6^{th} March, 2004 is Sunday (1 day before to 6^{th} March, 2005).

Workspace

How many days will there be from 26th January, 1996 to 15th May, 1996 (both days included)?

A.

110

B.

112

C.

111

D.

113

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Number of days from 26-Jan-1996 to 15-May-1996 (both days included)

= 6(Jan) + 29(Feb) + 31 (Mar) + 30(Apr)+ 15(May)

= 111

Workspace

How many days are there from 3rd February, 2012 to 18th April 2012 (both inclusive)?

A.

75 days

B.

55 days

C.

65 days

D.

85 days

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Here we have to count the number days from 3^{rd} February, 2012 to 18^{th} April 2012 ( both inclusive)

The given year is leap year, So February month has 29 days

From 3^{rd} to 29^{th} February = 27 days

In March = 30 days

From 1^{st} to 18^{th} April = 18 days

Total number of days = 27 + 30 + 18 = 75 days

Workspace

How many times does the 29th day of the month occur in 400 consecutive years?

A.

4487 times

B.

4497 times

C.

4487 times

D.

4447 times

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Consider a set of every four years (So as to include the leap year with Feb 29).

So in 3 years, 29 will occur 11 times, and once it would occur 12 times.

So in 4 years, there will be 3*11 + 12 = 45 days in which you will have 29th.

So in 400 years, it would be 4500 times.

Any year that is a multiple of 100, will not be a leap year, unless it is also a multiple of 400.

So years like 100,200,300 are not leap years.

So 4500-3 = 4497 Days with date as 29th.

So,the answer is 4497 times.

Workspace

- « Previous Page
- 1
- 2
- 3
- 4
- …
- 23
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎