- 1
- 2
- 3
- …
- 117
- Next Page »

A Learning Portal from Recruitment India

Home » Aptitude

The cost of the paint is Rs. 36.50 per kg. If 1 kg of paint covers 16 square feet, how much will it cost to paint outside of a cube having 8 feet each side

A.

850

B.

876

C.

860

D.

886

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

We will first calculate the Surface area of the cube, and then we will calculate the quantity of paint required.

Surface area = 6a^{2}

=6*8^{2}=384 sq feet

16 square feet is covered by 1 kg of paint.

384 square feet will be covered by = 384/16= 24kg of paint

As per the question, the cost of the paint is Rs. 36.50 per kg.

So, the total cost of painting =36.50*24

=Rs.876

Workspace

A.

1.94

B.

388800

C.

972000

D.

16200

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Number of bottles required = total volume of the liquidvolume of one bottle

Volume of the liquid = Volume of the hemisphere ⇒ 2 / 3× 3 × 1803 = 11664000 cm3

[Volume of the hemisphere = 2 / 3π r3.]

Volume of one bottle ⇒ 3 × (1)2 × 4 = 12 cm3

[Volume of the cylinder = π (r)2 h.]

Number of bottles ⇒ 11664000 / 12 = 972000 (approximately)

Workspace

The radius of a cylindrical vessel is 7cm and height is 3cm. Find the whole surface of the cylinder?

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

r = 7 h = 3

2πr(h + r) = 2 * 22/7 * 7(10) = 440

Workspace

A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 48 m x 36 m. From each of its corners, a square is cut off so as to make an open box. If the length of the square is 8 m, the volume of the box (in m^{3}) is:

A.

4830

B.

5120

C.

6420

D.

8960

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Clearly, *l* = (48 – 16)m = 32 m,

*b* = (36 -16)m = 20 m,

*h* = 8 m.

Volume of the box = (32 x 20 x 8) m^{3} = 5120 m^{3}.

Workspace

It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the cars is:

A.

2 : 3

B.

3 : 2

C.

3 : 4

D.

4 : 3

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

A runner can complete a 750 m race in two and a half minutes. Will he be able to beat another runner who runs at 17.95 km/hr?

A.

Yes

B.

No

C.

Insufficient Data

D.

None

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

We are given that the first runner can complete a 750 m race in 2 minutes and 30 seconds or 150 seconds.

=> Speed of the first runner = 750 / 150 = 5 m / sec

We convert this speed to km/hr by multiplying it by 18/5.

=> Speed of the first runner = 18 km / hr

Also, we are given that the speed of the second runner is 17.95 km/hr.

Therefore, the first runner can beat the second runner.

Workspace

A car covers 4 successive 3km stretches at speed of 10kmph, 20kmph, 30kmph & 60kmph resp. Its average speed is?

A.

20kmph.

B.

30kmph.

C.

25kmph.

D.

27kmph.

Answer with explanation

Answer: Option AExplanation

Average speed = total distance / total time

total distance = 4 * 3 = 12 km

total time = `3/10 + 3/20 + 3/30 + 3/60`

= `36/60` hr

speed =`12/(36 / 60)` = 20 kmph

Workspace

A train leaves Delhi at 9 a.m. at a speed of 30 kmph. Another train leaves at 2 p.m. at a speed of 40 kmph on the same day and in the same direction. How far from Delhi, will the two trains meet?

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

D = 30 * 5 = 150

RS = 40 – 30 = 10

T = 150/10 = 15

D = 40 * 15 = 600 km

Workspace

How much time does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length?

A.

B.
12.1 seconds

C. 9.8 seconds

D.

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

Given, Length of train = 110 meter

Speed of train =72 km/hr

Length of bridge =132 metre

—> Converting Speed from km/hr into m/sec

=>Speed of train = 72 * (5/18) m/sec

= 4 * 5

= 20 m/sec

__Formula__:-Time taken by train to cross the bridge = (Length of the train + Length of the bridge) /Speed of train

= (110 + 132) / 20

= 242/ 20

= 12.1 sec

Thus,Time taken by train to cross the bridge =12.1 seconds

Workspace

Two trains each 250 m in length are running on the same parallel lines in opposite directions with the speed of 80 kmph and 70 kmph respectively. In what time will they cross each other completely?

A.

10 sec

B.

12 sec

C.

14 sec

D.

11 sec

Answer with explanation

Answer: Option BExplanation

D = 250 m + 250 m = 500 m

RS = 80 + 70 = 150 * 5/18 = 125/3

T = 500 * 3/125 = 12 sec

Workspace

An aeroplane flying 1000 km covers the first 200 km at the rate of 200 km/hr, the second 200 km at 400 km/hr, the third 200 km at 600 km / hr & last 200 km at the rate of 800 km/hr. Determine the average speed of the aeroplane.

A.

250 km/hr

B.

300 km/hr

C.

480 km/hr

D.

600 km/hr

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Workspace

An express train travelled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point?

A.

6 hrs 27 min

B.

6 hrs 24 min

- C. 6 hrs 21 min

correct - D. 6 hrs 30 min

C.

6 hrs 21 min

D.

6 hrs 30 min

Answer with explanation

Answer: Option CExplanation

Time taken to cover 600 km = (600/100)hrs =6 hrs.

Number of stoppages = 600/75 – 1 =7.

Total Time of stoppages= (3 x 7)min=21 min.

Hence, total time taken=6 hrs 21 min.

Workspace

- 1
- 2
- 3
- …
- 117
- Next Page »

Correct Answer 👍

Wrong Answer 👎

RecruitmentIndia.in is Blog where we will update the information by exploring various online and offline sources of information. Our aim is to provide the latest Education related news as fast as possible to the students for free of cost.

Exams.Recruitmentindia.in is a Preparation portal where you can prepare all the competitive related questions like Aptitude, Reasoning, English Questions and Current affairs for free of cost

You can Contact us at :